From Coal Room to Smart Room

The owner of a six flat apartment building that was built in the 1920’s had a room in the rear to heat the building. Upgraded long ago to a modern HVAC system, the room was used for storage. He now wanted to create a studio apartment that he could offer for temporary rental.

Located in Evanston, IL, the building was close to Northwestern University. It would be ideal for people for a variety of purposes rather than staying at a hotel.

The owner had tried to plan this space for a long time, never quite achieving his aesthetic vision of what it could be. At this point, he retained interior designer Ned Schechter, who created an exceptional apartment for  him .

Realizing the owners vision, Schechter created a composition of shapes, textures and bright colors in a minimalist genre. By using durable furnishings but adding some high-end touches, the final look is most appealing and practical.

The old coal delivery chute door was replaced a large glass block window in that space. There is a Murphy bed and storage in the cabinets behind the sofa. Another special feature is a console table that expands with leaves to seat up to ten people. There is a large screen TV mounted to the wall over the console. The unique kitchen cabinets are from IMAGINE-Kitchen & Bath Studio.

All the lighting is voice activated, changeable in intensity as well as color. “Alexa” also operates the TV and robot vacuum cleaner as well. The kitchen faucet dispenses filtered hot, cold, and carbonated water. The large walk-in shower has six water jets, an overhead rain showerhead and a steam bath.

Bright, cheerful, comfortable and SMART. 

Interiors by Ned Schechter Interior Design nsidgroup.com

Photography by Brad Baskin Photography bradbaskin.com

The owner of a six flat apartment building that was built in the 1920’s had a room in the rear that originally received the coal necessary for the boilers to heat the building in that era. Upgraded long ago to a modern HVAC system, the room was used for several purposes until it finally was filled with storage. He now wanted to create a room that was a studio apartment that he could offer for temporary rental.

Located in city of Evanston, IL, the building was close to Northwestern University as well as the unique downtown district. It would be ideal for people visiting their children, for NW football games or business, that would find this studio more appealing than staying at a hotel.

While possessing a full knowledge of all construction elements, the owner had tried to plan this space for a long time, never quite achieving his aesthetic vision of what it could be. At this point, he retained interior designer Ned Schechter to solve the design problem.

The old coal delivery chute door was replaced by cutting in a large glass brick window to bring daylight in to an otherwise windowless room.

The key to the answer lay in locating the positions of the bathroom and kitchen a room of only 430 sq. ft. For the living area, Schechter created a composition of shapes, textures and bright colors in a minimalist genre. Owner and designer collaborated extensively. By using durable furnishings but adding some high-end touches requested by the owner, because he would be using it at times, the final look is most appealing and practical.

There is a Murphy bed and storage in the cabinets behind the sofa. Another special feature is a console table that expands with leaves to seat up to ten people. There is a large screen TV mounted to the wall over the console. The unique kitchen cabinets are from IMAGINE-Kitchen & Bath Studio.

All the lighting is voice activated, changeable in intensity as well as color. “Alexa” also operates the TV and robot vacuum cleaner as well. The kitchen faucet dispenses filtered hot, cold, and carbonated water. The large walk-in shower has six water jets, an overhead rain showerhead and a steam bath.

Bright, cheerful, comfortable and SMART.

Interiors by Ned Schechter Interior Design nsidgroup.com

Photography by Brad Baskin Photography bradbaskin.com

Before

After

View from Studio entry.

View of Studio entry.

Kitchen cabinets are from IMAGINE-Kitchen & Bath Studio.

Black ebony cabinets with natural maple inserts on exclusive design.

Upper cabinets have LED under cabinet and over cabinet lighting.

Microwave and mini-fridge are on left side of upper and lower cabinets.

Living area shown with bed in stored and down positions.

Flowers on left are sitting on a granite sill under a large glass block window.

Wide screen TV is on wall over the white expansion table.

Marble vanity top rests on Victorian style stand. Mirror perimeter illuminates. White porcelain floor and shower ceiling. Walls in white subway tile. Blue glass mosaic tile bands surround room.

4.5″ x 5.5″ Walk-in shower with six body sprays, overhead rain shower head and steam bath. Marble top seat.

2018-08-30T18:52:51-04:00